luni, 8 august 2011

Cum sa pui Feedburner pe blog


Statistici… Newsletter. Cum se redirecteaza feedul spre Feedburner – Feedburnerul permite si integrarea de reclame in feed… cele mai bune optiuni de activat in feedburner:
Feedburnerul e o unelalta desteapta pentru distribuirea de continut prinfeed (rss, atom, etc). Ajuta bloggerul din mai multe puncte de vedere.

Statistici

Prima chestie pe care o face Feedburner-ul (si probabil cea mai importanta pentru majoritatea bloggerilor romani) este oferirea de statistici pentru feed. Cat de utilizat este, cu ce readere, ce articole sunt mai citite, etc. Cu cat stii mai multe despre cititorii tai fideli, cu atat esti mai stapan pe situatie.
Exista si o optiune pentru a vedea statistici despre site prin integrarea unui script in templateul paginii (fie ea de blogger, wordpress, typepad, etc) – dar nu o recomand. Se incarca greu, iar statisticile oferite pentru site nu sunt nici exacte si nici interesante. Ramanem la statisticile de feed.
Exista, desigur, multe unelte care sa ofere statistici pentru feedul siteului sau blogului, dar multe mananca resurse de server in plus, banda de trafic in plus, ingreuneaza blogul si asa mai departe. Feedburnerul, dimpotriva, usureaza totul. Feedul este redirectat prin ei si serverele lor duc toata povara.

Alte avantaje

Al doilea avantaj ar fi eliberarea serverului de o povara. Sa ne imaginam cat de folosit este un server pe care e instalat un blog care are 2.000 de abonati prin feed. Incearca sa trimita cate 2000 de notificari in momentul in care se publica ceva nou. E mult! In schimb, prin feedburner, blogul trimite o singura notificare serverului lor si de acolo ei se ocupa de tot.

Newsletter

Feedburnerul mai poate ajuta bloggerul cu o serie de “jucarii”. Printre uneltele disponibile, una foarte importanta e notificarea prin email – newsletter. In cazul unor cititori mai putin educati din punct de vedere al folosirii internetului, e de preferat sa ai si optiunea de abonare prin email. Feedburner ofera un cod HTML bun de pus in pagina care se ocupa de tot ce inseamna notificare prin email – nici macar nu-ti da bataie de cap.

Optiuni afisare continut

Ca sa nu fie destul, ai o sumedenie de optiuni pentru feed, de la transformarea formatului de feed, la modificarea modului cum e afisat continutul, la integrare de poze si interactiunea cu cititorul (afisarea numarului de comentarii, butoane de trimitere prin mail, de submit pe digg, stumbleupon, salvare pe del.icio.us etc).

Reclame in feed

Feedburnerul permite si integrarea de reclame in feed, dar din pacate, optiunea nu e inca accesibila utilizatorilor din Romania… poate pe viitor. Deocamdata singura varianta e afisarea de Adsense pe site prin intermediul lor (a unui script care foloseste si la statistici), dar mai mult complica treaba…

Optiuni utile

Dintre cele mai bune optiuni de activat in feedburner:
La Optimize:
  • Smart Feed – asigura compatibilitate maxima cu orice aplicatie cititoare de feed ar avea utilizatorul
  • FeedFlare – interactiunea cu utilizatorul de care vorbeam mai sus. Adauga numarul de comentarii si butoane sociale gen digg, stumpleupon, etc
  • Feed Image – o buna modalitatea de bandui feedul cu o imagine care reprezinta blogul (desi merge pus si numarul de subscriberi acolo – cum aveam eu pana nu demult)
In meniul Publicize:
  • Email subscriptions – e de la sine inteles ce face, e foarte customizabila livrarea de continut, modul in care va fi afisata informatia in mail, etc
  • PingShot – notifica o serie de motoare de cautare si agregatoare de news la fiecare post (se pot alege dintr-o lista)
  • Feed count – o optiune draguta de a afisa numarul de abonati, o imagine cu link spre feed
  • Nu in ultimul rand – Headline Animator – un badge, bun de pus in semnatura pe forumuri, cu ultimele titluri ale posturilor de pe blog

Cum se face un cont de feedburner

Simplu. Se trece adresa url sau adresa feedului in casuta mare de pe prima pagina, se apase next si restul vine de la sine. Se creaza un cont, cu o parola si o adresa de email atasata, se seteaza cateva optiuni si gata. Feedul e bun de redirectat.

Cum se redirecteaza feedul spre Feedburner

Cea mai usoara varianta e folosind pluginul oferit de ei – Feedsmith (asta in cazul platformei WordPress, la blogger exista o optiune in panoul de control). Pe pagina pluginului exista instructiuni pentru absolut orice trebuie facut.
Ce face? Pluginul practic redirecteaza orice mod de a accesa feedul de pe site spre feedburner, astfel nu vor mai exista vizitatori ramasi “pe din afara”. Nu trebuie modificata niciunde adresa de feed, doar in optiuni, dupa instalarea pluginului, nu trebuie anuntati vizitatorii ca trebuie sa modifice ceva, nimic. Totul merge pur si simplu.
Partea cea mai frumoasa e ca daca vrei sa schimbi adresa de feed, adresa de site, etc. Feedburnerul ofera posibilitatea redirectarii. Frumoasa jucarie, nu?
PS: pentru a avea in feed linkuri normale spre posturi, nu spre feedburner, vezi aici.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More