joi, 7 iulie 2011

Ce este RSS

RSS, abrevierea pentru Really Simple Syndication sau Rich Site Summary este un format pentru furnizarea de continut web actualizat folosit de utlizatorii internetului pentru a urmarii site-urile lor favorite.



Utilitatea RSS-ului


Intr-un trecut nu prea indepartat, urmarirea de noi informatii pe siteurile sau blogurile favorite se putea realiza in cateva moduri:
  1. Memorarea adresei web si din cand in cand vizitarea ei prin introducerea URL-ului in browser;
  2. Salvarea paginii web dorite prin aplicarea unui semn de carte (bookmark). Aceasta metoda este destul de des intalnita si acum, deoarece printr-un singur click poti ajunge pe site-ul dorit.
Din pacate, cele doua "metode" prezentate mai sus, necesita implicarea directa a utilizatorului si cate o data nu sunt si cele mai eficiente pentru ca:
  • poti rata informatiile noi daca uiti sa intri o perioada pe siteul sau blogul respectiv;
  • poti sa pierzi timp daca intri pe siteul sau blogul dorit si acesta nu a fost actualizat cu stiri noi;
  • iti va fi greu sa ti evidenta siteurilor pe care le-ai vizitat sau nu, atunci cand numarul acestora se va mari.

Datorita RSS-ului nu va trebui sa iti faci probleme ca cele de mai sus pentru ca toate informatiile noi de pe siteurile tale preferate vor ajunge la tine fara intarziere si in mod automat!

Cum este posibil lucrul acesta?


Pentru a beneficia de utilitatea RSS-ului aveti nevoie de doua lucruri:
  1. Un cititor de "feed-uri" RSS. Cele mai populare cititoare de feed-uri gratis sunt Google Reader, Bloglines si My Yahoo. Daca folositi browser-ul Opera nu trebuie sa mai apelati la un cititor de feed-uri pentru ca are deja inclus un astfel de modul, iar daca folositi Mozilla Firefox puteti instala o extensie pentru a citi feed-urile.
  2. Aboneaza-te la "feed-urile" RSS dorite. Pentru abonare uitati-va dupa pictograma RSS, sau un buton langa aceasta pictograma cu denumirea "Subscribe". De exemplu pentru a va abona la fluxul de stiri a siteului Blog Help, apasati pe pictograma RSS din sectiunea "Afla ultimele noutati" sau introdu adresa ta de mail si vei primi stirile automat in casuta ta de mail.

Daca vi s-a parut util acest articol sau aveti vreo intrebare, sugestie va rugam sa lasati un comentariu mai jos. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More